lördag 14 december 2013

Vi pratar Merinoull!

Dagarna går oförskämt fort. Speciellt för den (läs jag) som jobbar en sisådär 50 timmar i veckan. Tyvärr blir det inte mycket tid över till att skriva här -men jag har en massa att dela med mig av..

Jag tänkte börja prata en del om fibrer och gå in lite mer på djupet -för att ge er ett bredare perspektiv i ert handarbete och val av material.

----------------------------------------------------------------

Först ut kör vi på med merinoullen!

Merinooullen är nästan den bästa uppfinningend när det kommer till handarbetsmaterial!
Merinoullen kommer från merinofåret, ett får som är en korsning utav flera olika fårraser. Merinofåret har blivit framavlat för att producera speciell tunn och fin ull.
Ursprungligen kommer merinofåret från Nordafrika, och i slutet av 1100-talet landade det på Spansk mark.

Just namnet merino kom på 1400-talet, efter de kungliga fårinspektörerna som hette "merinos".
I början på 1800-talet så fick de första merinofåren, som så många andra djur, följa med till nyss upptäckta delar av världen; nämligen Australien och Nya Zeeland.

Idag har Australien flest antal merinofår. Men även Nya Zeeland har en stor andel och en enorm produktion.

Merinoullen är -tillskillnad från "vanlig" fårull, en betydligt finare, tunnare och mjukare fiber. Den är väldigt elastisk och kan därför spinnas ut till fintrådigt kamgarn.
Orsaken till den tunna och fina fibern, är just tjockleken på ullfibrerna. Ju tunnare fibern är, desto finare blir ullen.
Denna tjocklek regleras av hurvida fåret lever och mår!
Om fåret får vandra på stora betesmarker, får riktigt med motion och sparsamt med föda, så blir ullfibern tunnare och finare.
Däremot ger stress och dålig skötsel, en ojämn och fragil fiber -en ohållbar ullfiber.

Jämför man fibrer från merinoullen med nästan vilket annat fårs som helst, så ser man att merinofibern är väldigt krusig. Det är faktiskt så att en merinofiber kan ha upp till 40 krusningar per centimeter!
Den krusiga strukturen gör så att luftens binds och isolerar värme väldigt bra!
Merinoullen har därför egenskaperna att värma när det är kallt och andas när det är varmt. De luftiga fibrerna transporetar också bort fukt från kroppen till utsidan av plagget utan att suga åt sig!

Ett plagg i merinoull funkar lika bra på sommaren som på vintern!
Och speciellt bra är det till små barn och bebisar som behöver värme och plagg som andas.

2008 gick Kalla Fakta ut med ett reportage som handlade om merinofåren och behandlingen utav dessa vid klippning.
Ordet mulesing uppkom och sitter säkert fast på mångas minnen. Men vad innebär egentligen mulesing?
Lika väl som det är viktigt att ta avstånd från när djur behandlas illa, så tycker jag att det är viktigt att faktiskt veta vad det är man tar avstånd från!

Mulesing heter alltså den teknik när man behandlar fåren för att förebygga angrepp från blåflugan.
Blåflugor kommer ursprungligen från Sydafrika, men trivs oerhört bra i den varma klimatet i främst Australien.
Merinofåren har väligt djupa hudveck, som ett resultat av den rika mängden ull, och ett varmt klimat frambringar mycket fukt hos djuren. Fukt lockar den lömska blåflugan som lägger ägg i djurens hud, speciellt där det finns avföring och urin.
När larverna kläcks, livnär de sig på fåren och de stackars djurens äts levande från under huden.

Mulesing har förekommit sedan 1930-talet och går ut på att klippa bort hud kring fårens analöppning, för att förebygga angrepp från blåflugor.
Tanken är väl god, men ingreppet görs utan att djuren får bedövning.
Fårens stoppas ner i en tunna där endast bakdelen och huvudet sticker upp och så klipper man, rått, upp huden med sax.
Behandligen är oerhört smärtsamt och stressande och djuren lider i flera månader.

Många företag tog avstånd och arbetar än idag på att följa upp huruvida denna behandling pågår eller ej. Detta gäller dock inte alla - och kom ihåg att även du som konsument har ett ansvar! Ställ krav och fråga din garnbutik och leverantör hur just deras merinoull blir till.
Att göra något så enkelt som att ta avstånd från osjysst behandling av djur är ett viktigt steg på vägen för att saker och ting ska gå rätt till!


I övrigt är merinoullen en ren naturprodukt och förnyelsebar råvara!
Ny ull växer ut med detsamm efter var klippning av fåren. Tackvare att djuren inte kräver mycket föda, spar och bevarar man således växtligheten.

Ditt plagg i merinoull blir ett mycket hållbart sådant! Ullen är slitstark och hållbar -kläderna vara längre och tappar inte gärna formen.

Materialet är också mycket lättskött tackvare dess självrengörande förmåga då det inte tar upp fukt och lukt. -Ditt plagg behöver inte tvättas lika ofta!


Ut och sticka i merinoull! Men kom ihåg att dubbelkolla så att fåren även har det bra..


2 kommentarer:

  1. Bra att du skriver om det här. Det är tung läsning och bekvämare att undvika samtalsämnet... all heder åt dig att du inte vänder bort din blick. ~ Hittade din fina blogg nu när jag googlade efter Geilsk Hampa & Ull, som du hade på stickorna när vi sågs på stickcaféet på Espresso House. Min egen blogg är nedlagd nu, så profilbilden har några år på nacken och du kanske inte känner igen mig - men det var jag som satt bredvid din chef och som stickade en ljusblå krage som släppte så mycket fiber ifrån sig att jag till sist inte kunde dricka upp mitt kaffe - ytan var alldeles pälsig, haha. Pälskaffe är det nya Latte här i Stockholm;) Ses en annan gång!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Catharina! Vad kul att du hittat hit :)
      Nej, detta är otroligt viktigt -likväl som att välja ekologiskt kött eller veggoalternativ så ska vi stickare dra vårt strå till stacken!
      Jag känner igen dig på bilden :) Trevligt att träffa dig igen på stickcaféet -det lär väl bli fler gånger hoppas jag!

      Radera