söndag 5 januari 2014

Vi pratar Alpackaull!

Jag har nog gått och blivit, vad många kallar, garnsnobb.
När jag stickar vill jag sticka med kvalitativa garner och mönster -för mitt plagg ska ju bli bra om jag ska lägga ner 50 timmar på en kofta...

Dessutom är jag en vän till miljön och djuren och vill att dom ska må bra ifall jag ska dra nytta av produkterna dom producerar! 
Därav stickar jag aldrig med akryl. Möjligen kan det finnas lite akryl i ett garn som behöver den fibern för att hålla ihop. Men jag ska säga att även då tar det emot..!

Vid nästa "vi pratar..." tänkte jag just ta upp ämnet akryl. Jag möter många människor var vecka som faktiskt inte vet vad akryl faktiskt är för fiber. 
Självklart får man enligt mig, sticka med vad man nu vill. Men ett första steg i ledet till en bättre miljö och ett bättre värnande om våra djur, är just att veta vad och hur ett garn är och kommer till. 
Först då kan man ta ställning till vad man tycker och vad man värderar högst.

-------------------------------

Idag tänkte jag prata lite om Alpackan och dess ull. 

Alpackan är ett djur som lever uppe på höga höjder i Anderna, Sydamerika. 
Alpackan är besläktad med Laman, den utrotningshotade Vicuñjan och Guanacon.
Det finns två typer utan alpackan:

* Huacayan -som har en väldigt tät, finkrusig och otroligt varm ull. Huacayan utgör ca 90% av alla alpackadjur och det är även utav denna typ som man tar ull för att spinna garn av. Den bästa ullen sitter på djurets sadel.

*Surin -har en ull med längre fibrer som är betydligt rakare än Huacayans. Dess ull formar sig som lockar likt rastaflätor. Surin är den ovanligare sortens alpackadjur, dels för att man bara kan klippa ullen vartannat till vart tredje år -till skillnad från Huacayan som klipps var vår.

Som alla andra arter, finns det alpackor som är korsade mellan Huacayan och Surin. Dessa alpackor kan få väldigt varierande ullpäls, och som faktiskt kan bli riktigt fin!



Djurets ull är naturligt fina, silkeslena och långhåriga fibrer.
Ullen är den varmaste ullfibern som finns. Den är mjukare, följsammare och starkare än t.ex. fårull. Och trots detta så är den otroligt lätt!
Alpackans fibrer finns naturligt i 22 olika basfärger med hela ca 250 nyanser -från svartaste svart & rödbrun till olika gråa & vitaste vitt.
Lättast att färga är de vita, och ljusa nyanserna. Men vill man sticka något utan att ha med konstgjorda färger, så finns det ett brett spektra av nyanser att välja mellan! Riktigt häftigt om du frågar mig!!

Alpackan är ett djur med riktiga anor. Under Inkafolkets tid räknades Alpackans fiber som en stor statussymbol och ullen kom att bli en dyrbar vara inom handeln. Den finaste fibern är den som kommer från Peru och den är faktiskt ovanligare än Cashmere!

I mitten på 1800- talet introducerades ullen i Europa och USA av engelsmannen Titus Salt.
Dock fick inte Alpackadjuret finnas i andra delar av världen än i just Sydamerika -till stor del p.g.a den utrotning som skedde när spanjorerna koloniserade en länder i området. De djur som överlevde var de som lyckades fly upp i bergen med lokalbefolkningen. Än idag jobbar man på att bygga upp stammen av Alpackor världen över.
Ca 1980 kom de första alpackadjuren till Nordamerika och över atlanten till Europa.

Tillskillnad från fårull så är alpackaullen fri från ämnet "lanolin" som är ett fett och som finns naturligt i ull.
Saknaden av lanolin i alpackans ull gör att fibrerna känns "torra".
Många som är allergiska mot fårull kan klara av alpackaull utan besvär -som kan vara en följd av att i ullen inte innehåller lanolin.



För att ditt stickade plagg i alpackaull ska få en så lång livslängd som möjligt, följer här några tips på vägen genom tvättar och annat slitsamt..

Helst ska du inte tvätta ditt alpackaplagg så ofta. Vädra mycket genom varven genom att hänga ut koftan då och då. 
Ifall det är fuktigt ute så kan du passa på att vädra -då får du en extra renande boost!

Vid en så småningom eventuell tvätt gäller endast handtvätt!
Vattnet ska vara max 30 grader Celsius varmt. 
-För varmt vatten förstör fibrerna!

Använd inte heller vanligt tvättmedel. Det finns speciella ulltvättmedel att få tag i, men nästan bäst tycker jag att Olivoljetvål är, som även "smörjer" upp ditt plagg och får fibrerna att bibehålla sina naturliga fetter. 

Har du fått en speciell fläck så använd med fördel galltvål.
Olivoljetvål och galltvål går att hitta i vissa matbutiker och även i hälsokostaffärer!

När du sedan handtvättar ditt plagg så ska du inte röra om för mycket i vattnet. Använd rikligt med vatten, blanda ut till tvättmedel väl och arbeta försiktigt med plagget runt i vattnet. Gnugga eller gnid inte ditt plagg -det kan filta sig lätt!
Skölj igenom ullen ordentligt, i varje skrymsel och vrå.
Rulla in plagget i en handduk och kläm försiktigt ur fukten/vattnet. 
Plantorka sedan plaggen på ett underlag som inte drar åt sig fukt (frottéhandduk).

Följer du dessa råd får du ett plagg som håller länge, länge. 
Lycka till med ditt plagg!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar