söndag 9 februari 2014

Mjölk! Finns det garn gjort på mjölk?!

Garn gjort av mjölk. Är det en myt eller inte? Hur funkar det isåfall att utvinna garnet? Är det inte dumt att göra garn utav mat?

-Jo, det finns faktiskt garn, eller textila fibrer över huvudtaget, som är utvunna ur mjölk. Idag består fibrerna till störtsta del utav mjölk, med det finns också lite tillsatta, naturliga ingredienser.



Mjölkfibern tillhör gruppen konstfibrer och därmed undergruppen Regenatfibrer; alltså fibrer med utgångspunkten naturmaterial men där processen att förvandla råmaterialet till spinnbara fibrer sker i kemiska fabriker.

Råmaterialet är mjölkproteinet Kasein. Med hjälp utav bioteknik, förvandlar man mjölkproteinet tillsammans med mineraler, till torrmjölk.
Torrmjölken får göra sällskap med en bindningsmassa som sedan blandas ut till själva mjölkfibern. Fibern spinns sedan ut till en tråd, likt processen med Viscose.

Man har utvunnit mjölkfibrer sedan 1930-talet, då första patentet gick till ett italienskt företag. Dock har själva processen varit oerhört oekologisk då en mängd kemikalier använts. Sedan 10 år tillbaka har Kina varit störst på att utvinna mjölkfibrer och de har med ny teknologi kommit fram till ett miljövänligt sätt utan en massa kemikalier.

Det något svåra i min forskning om utvinnandet av mjölkfibern, är att jag inte hittat många källor som är opartiska. Jag har hittat vissa kinesiska fabrikers hemsidor, men där står naturligvis inget negativt om fibern.
Det jag är mest skeptisk till är om rätt del utav mjölken kommer till fabrikerna för utvinning eller ej. För:

Mjölkfibern tillverkas inte direkt utav ett mjölkpaket i mejerihyllan -den utvinns av överbliven mjölk som av någon anledning inte är tjänlig som föda längre.
På så sätt gör vi ju garn utav mat, men mat som ingen ändå kan äta längre!

Här kommer min nästa tanke då;
För det importeras stora mängder mjölk till Kina vart år. I vilket form -alltså typ som drickbara mjölkpaket, eller som överbliven eller otjänlig mjölk, det kan jag inte hitta i informationen. Men faktum är att mjölk har blivit hårdvaluta i Kina!

Själva produktionen tvivlar inte jag på. Det räcker ju att man tar Viking Garns mjölkgarn som ett exempel.
Det garnet är gjort på 100% mjölk, och är dessutom OEKO-TEX Standard 100- certifierat.
OBS! viktigt att komma ihåg med det sagt, så är det alltså inte ekologiskt!

Jag har lagt märke till att vissa garnhandlare kategoriserar Vikings mjölkgarn som ekologiskt. Det stämmer alltså inte! Företaget har inte själv märkt det ekologiskt, utan just OEKO-TEX certifierat.



För att dra lite kort om OEKO-TEX:

OEKO-TEX Standard 100 är ett oberoende test- & certifieringssystem för textila rå- mellan- & slutprodukter i alla produktionsled.
En, i detta fall, fiber får alltså inte ha utsatts för:

  • Enligt lag förbjudna ämnen
  • Enligtvlag reglerade substanser
  • Allmänt kända riskabla ämnen
  • Parametrar för förebyggande friskvård
över huvudtaget på sin väg från råmaterial till färdig produkt. 
Men viktigt är att komma ihåg, att en OEKO-TEX Standard 100 märkning inte prövar om produkten är ekologisk -för det krävs andra metoder och krav.

Man kan säga att en OEKO-TEX Standard 100 främst tittar på och kontrollerar att textilprodukten är humanekologisk, alltså inte farliga för oss. Därigenom medföljer ju att många kemikalier och gifter inte används och det är ju positivt för både natur och människa!

Kika in på OEKO-TEX hemsida och läs mer om de olika produktklasserna, och lite mer ingående vad deras arbete går ut på!



Tillsista, så vill jag säga att jag själv har stickat Vikings mjölkgarn och det är supermjukt, plagget är lätt och luftigt, och håller formen riktigt bra! Garnet yppar sig speciellt bra till barn och bebisplagg, men dess närande egenskaper passar ju givetvis alla åldrar!
Mjöllproteinet har anti-baktriella egenskaper och ger dessutom ifrån sig protein och "smörjer" huden. Det sägs att plagg gjorda av mjölk ger en märkbar lyster till din i hud!
Värt att prova kanske, men kolla efter märkningar och dyl. om du hittar en variant av Mjölkgarn -för både din och naturens skull!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar